Elak sikap suka menahan kencing

Elak sikap suka menahan kencing

Saya kerap buang air kecil, iaitu lebih 10 kali sehari. Kadangkala, saya berasa sengal dan sakit di bawah pusat. Adakah masalah ini serius dan apa perlu saya lakukan?

Jawapan

Perasaan kerap membuang air kecil berlaku apabila pundi kencing penuh. Jika tiada niat membuang air kecil, minda akan mengarahkan kawalan dan perasaan untuk buang air akan lega seketika.

Apabila ada hajat membuang air kecil, perbuatan itu akan dilakukan tanpa masalah. Jika hajat itu dikawal, pundi kencing mengalami tekanan dan secara terdesak mesej ingin membuang air berlaku dan dalam keadaan tertekan, air kencing terpaksa dikeluarkan untuk mendapat kelegaan.

Apa yang berlaku selepas itu ialah, perasaan ingin membuang air secara terdesak akan berulang dalam masa pendek dan air kencing yang keluar hanya sedikit.

Ini berlaku kerana pundi kencing yang pada peringkat awal menjadi tertekan akibat menahan kencing akan menjadi lega. Namun, tekanan otot Trigon pundi kencing membuatkan perasaan ingin membuang air kecil berlaku, walaupun pundi kencing itu tidak penuh.

Jika amalan ini kerap dilakukan, lambat-laun pundi kencing akan meragam. Pada waktu sama, perasaan senak di bawah ‘ari-ari’ boleh berlaku.

Jika gemar menahan kencing, lambat-laun pundi kencing mengalami tekanan dan kerap membuang air kecil sedikit demi sedikit. Anda perlu merujuk kepada doktor untuk menjalani pemeriksaan awal.

Oleh Dr Ismail Thamby

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *